2016. május 27., péntek

Hol olvas a moly? #1 Cat café

Cicás kávézók Japánban
Először nézzünk egy kicsit utána, honnan is ered ez az egész. Az első cicás kávézót 1998-ban nyitották meg Tajvanon, ami a Cat Flower Garden nevet kapta. A hely hamar turistalátványosság lett, és ezután Japánban is sorra nyíltak a macskás kávézók: az első 2004-ben, Osakában, Neko no Jikan néven, majd Neko no Mise néven Tokióban, onnantól kezdve pedig már nem volt megállás, mára már csak a fővárosban több mint 50 ilyen van. Manapság a nyuszis kávézók is divatba jöttek, de ez még semmi: Tokióban találhatsz kecskés kávézót is!

Európában az első ilyen hely (macskás, nem nyulas vagy kecskés! :D) Bécsben nyílt 2012-ben, és most már Budapesten is van kettő. Picit talán bezavarhat, hogy mindkettő Cat café néven működik, pedig a tulajdonosoknak semmi közük nincs egymáshoz.
Nemrég a Révay utcai Cat cafét látogattuk meg a belvárosban, ahol több mint 10 cica lakik (a másikban azt hiszem, csak 3).




Amúgy az ötlet szerintem szuper, elvégre aki imádja a macskákat, de valamilyen okból kifolyólag nem lehet neki sajátja, az itt tutira kiélheti magát, hiszen akárhova néz, cicákat lát.
Nekünk ugyan van kettő is, de már nagyon régóta meg akartam nézni, milyen is egy igazi macskás kávézó. Anyut sikerült elrángatnom magammal, mert hozzám hasonlóan ő is nagy állatbolond. :)

Hétvégén tudtunk csak elmenni, de szerencsére nem voltak sokan, pedig indulás után kicsit aggódtam, hogy talán asztalt kellett volna foglalnunk. Na ehhez képest volt egy csomó szabad hely, a felső szint például teljesen üres volt. Nem mintha sajnáltuk volna.

Olvastam, hogy néhányan alomszagra panaszkodtak, de mi semmit nem éreztünk. Ahogy beléptünk, kedvesen fogadtak minket, és megkérdezték, jártunk-e már náluk. Miután a fejünket ráztuk, a kezünkbe nyomták a házirendet, és mondták, hogy nézzünk körül nyugodtan, aztán válasszunk helyet, és majd kimennek hozzánk.
Különben nem egy nagy cucc a házirend, szóval nem értem, egyes vendégek miért húzzák a szájukat miatta. Szerintem ezek tök alap dolgok, például hogy ne etesd a macskákat, ne használj vakut, ne rohangálj, ne mássz fel a berendezésre (ezen vigyorogtam egy jót).

Az egyetlen, ami talán zavaró, az a csönd. A házirendbe is bele van írva, hogy tilos hangoskodni, de szerintem azért nem kell csöndben lenni. A vendégek kb csak suttogva mertek beszélgetni, látszott, hogy mindenki nagyon visszafogja magát.
Ez nem rossz, ha mondjuk olvasni szeretnél, mert akkor ez a hely egy szuper kis csendes menedék, de ha például barátnőkkel jössz, és csevegni szeretnél, akkor így nem az igazi.

A cicák persze aranyosak, de igazából magasról tojnak az emberek fejére. :) Látszik, hogy már hozzá vannak szokva a látogatókhoz, mert nem zavartatják magukat miattuk, akkor sem, amikor mindenki őket fotózgatja közelről. Kaptunk egy rögtönzött mini-showt is, amikor jutalomfalatkákat adtak nekik, de csak úgy kaphatták meg, ha előtte pacsit adtak a pincérnőnek. Persze nem mindegyik cicának sikerült megtanítani ezt a kis trükköt (a maine coon-ok nagyon okosak voltak), de nagyon cuki volt mindegyik, és jókat mosolyogtunk rajtuk.

A kávék mellett amúgy most már alkoholos koktélokat is lehet náluk kapni, mi ki is próbáltuk az egyiket, ami Naomimosa néven fut, és 890 ft (ennél már csak drágább van).

Összességében szerintem szuper, hogy ilyen hely is van Budapesten, és a macska-mániás molyoknak csak ajánlani tudom, hogy egyszer azért nézzenek be, mert jó kis élmény.
Ti voltatok már valamelyik Cat Caféban? Hogy tetszett? :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése